Skip to main content

Lisätietoa remonteista

Remonteista tulee ilmoittaa taloyhtiölle etukäteen kirjallisesti, eikä muutostöitä saa aloittaa ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt ilmoituksen. Muutostyöilmoituksen taloyhtiölle voi tehdä vain osakkeenomistaja.

Muutostöistä tulee ilmoittaa aina, kun se voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.

Esimerkkejä taloyhtiölle muutostyöilmoituksen vaativista töistä:

  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan pinnoitteiden ja kalusteiden muutokset, mikäli se vaikuttaa vesieristykseen, vesi- tai sähköjohtoihin, viemäröintiin tai ilmanvaihtojärjestelmiin
  • hanojen ja wc-istuinten vaihtamiset sekä muut veden katkaisemista edellyttävät työt
  • parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle
  • muutokset viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin laitteisiin
  • muutokset kantaviin väliseiniin
  • muutokset kevyisiin väliseiniin, jos seinän sisällä kulkee johtoja
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos vesi- ja viemäriletkuille tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
  • ulko-ovien lukituksen, rakenteen tai huoneiston ulkopuolisen pinnoitteen muuttaminen

Nyrkkisääntönä: tapetoinnista, maalauksesta tai taulujen ja hyllyjen kiinnittämisestä seinään ei tarvitse laatia muutostyöilmoitusta, muut remontit edellyttävät muutostyöilmoitusta.

Mikäli asut vuokralla, tulee pienistäkin muutostöistä sopia vuokranantajan kanssa.

Remontista tulee asianmukainen merkintä isännöitsijäntodistukseen, kun osakkeenomistaja ilmoittaa remontista oikein ja muutostyö on valvottu taloyhtiön toimesta.

Remontin saa aloittaa vasta, kun taloyhtiö on käsitellyt ilmoituksen. Uniko – Isännöintipalvelut Oy:n tekninen isännöitsijä käsittelee saapuneet muutostyöilmoitukset ja suorittaa asunto-osakeyhtiölain edellyttämät remonttien tarkastuskäynnit, joista peritään tarkastusmaksu muutostöihin ryhtyneeltä osakkeenomistajalta.

Jotkut remontit vaativat lisäksi viranomaisluvan. Tällaisia ovat esimerkiksi muutokset huoneiston kantaviin rakenteisiin, kylpyhuoneen laajennus tai kuivan tilan muuttaminen märkätilaksi. Viranomaislupaa voi hakea vain taloyhtiö.

Kun suunnittelet remonttia, niin kannattaa selvittää myös taloyhtiön tulossa olevat remontit. Jos esimerkiksi suunnittelet kylpyhuoneremonttia, niin saattaa olla kannattavaa odottaa lähiaikoina tulossa olevaa putkistosaneerausta.

Kaikista muutostöistä, jotka voivat aiheuttaa häiriötä on kohteliasta tiedottaa naapureille remonteista. Lappu ilmoitustaululle tai postiluukkuihin toimii aina. Huomioithan järjestyssäännöt ja naapureiden asumismukavuuden erityisesti äänekkäiden remonttitöiden osalta.

Huomioithan, että hyvä suunnittelu kantaa pitkälle ja yksityiskohtaisesti täytetty muutostyöilmoitus puolestaan jouduttaa asian käsittelyä.